Tag: путь пивовара, Date: 12 october 2020

Спеції в пивоварінні

Вітаємо дорогі Друзі!

Якщо Ви вирішили зануритися у світ прянощів у пиві, насамперед варто подумати про спеції, які можуть бути присутніми в ньому і поєднуватись з вже присутніми ароматами. Ці аромати можуть виходити від солоду, спеціальних солодів і побічних продуктів дріжджів, і потрібно подумати, як вони поєднуватимуться з будь-якими додатковими спеціями. Через велике розмаїття різних смаків та ароматів, притаманних різним стилям пива, важко вказати точну кількість та умови використання кожної зі спецій. Усе залежить від конкретного смаку й аромату Вашого пива. Це, безумовно, галузь досліджень, де пивоваріння - це трохи більше мистецтво, ніж наука. Однак у цьому розділі ми розглянемо деякі ідеї про те, як краще перейти до пива зі спеціями, створюючи власне фірмове домашнє пиво.

Розглядаючи пряне пиво, найкраще мати на увазі остаточний профіль смаку. Також пам'ятайте, що, якщо йдеться про спеції в пиві, чим менше - тим краще. Спеції, які додають до типової варки пива об'ємом 20 л, можуть становити всього 2,5 г сушених спецій. Якщо у вас немає достатньо чутливих ваг для зважування невеликої кількості спецій, можливо, буде простіше виміряти об'єм, наприклад, 10 чайних ложок спецій, і записати вагу. Наприклад, якщо 10 чайних ложок важать 25 г, то з 1 чайної ложки можна отримати 2,5 г.

Зазвичай роблячи ковток пива, Ви хочете, щоб ваші спеції змішувалися зі смаковим профілем пива, а не пригнічували інші аромати. Інакше кажучи, людина, яка п'є ваше пиво, має запитати: "Ви додали трохи кориці?" а не "Ого, скільки кориці Ви додали сюди?!"

З огляду на все сказане, ось таблиця найпоширеніших спецій, що використовуються в пивоварінні, а також коли і як вони зазвичай додаються.

СпеціяНазва ЛатинаЧастина рослини (сушена, якщо інше не вкзано)Максимальна кількість на 20 л, гКоли додаватиСкільки хвилин (якщо інше не вказано)
Богульник (Багульник)Ledum glandulosum or latifoliumлистя119кип'ятіння60
Базилік душистий (Базилик душистый)Ocimum spp.свіже листя15затирання15
Базилік душистий (Базилик душистый)Ocimum baislicumлистя60затирання15
Береза (Берёза)Betula spp.сік19кип'ятіння10
Бузина (Бузина)Sambucus nigraквіти60доброджування2 доби
Бузина (Бузина)Sambucus nigraплоди4775затирання15
Ваніль (Ваниль)Vanilla planifoliaспиртовий екстракт цільних стручків2 стручкидоброджування-
Верес (Вереск)Calluna vulgarisквіти12 чашоккип'ятіння90
Гаультерія (Гаультерия)Gaultheria spp.листя60затирання30
Гвоздика (Гвоздика)Eugenia aromaticбутон, цілий10 бутонівкип'ятіння30
Гемідесмус індійський (Гемидесмус индийский)Hemidesmus indicusкоріння15кип'ятіння60
Девасил (Девасил)Inula heleniumкоріння60кип'ятіння30
Дуб (Дуб)Quercus spp.тріска або кубики, підсмажені90доброджування20-40 діб
атеринка звичайна (Душица обыкновенная)Origanum vulgare hirtaлистя60кип'ятіння45
Ялина (Ель)Picea spp.бутони (свіжі кінчики гілок) прокип'ячені179кип'ятіння60
Зірчастий Аніс (Звездчатый Анис)Illicium verumстручок подрібнений30кип'ятіння30
Зубрівка Запашна (Зубровка Душистая)Hierochloe odorataлистя60доброджування2 доби
Імбир (Имбирь)Zingiber officinaleКорінь, свіжий тертий179кип'ятіння15
Гісоп лікарський (Иссоп лекарственный)Hyssopus officinalisквіти30кип'ятіння60
Какао (Какао)Theobroma cacaoзерна, подрібнені зерна239доброджування10 діб
Калікант квітучий (Каликант цветущий)Calycanthus floridusнасіння, цілим6кип'ятіння45
Кардамон (Кардамон)Elettaria cardamomumнасіння, мелене6кип'ятіння30
Коріандр (Кориандр)Coriandrum sativumнасіння, мелене60кип'ятіння15
Кориця (Корица)Cinamomum zeylanicumкора4 паличкикип'ятіння30
Кава (Кофе)Coffea arabicaзаварена кава12 порцій еспресоу кег або пляшку-
Кропива (Крапива)Urtica dioicaлистя, свіжі30кип'ятіння60
Лаванда (Лаванда)Lavandula angustifoliaквіти30затирання15
Лайм (Лайм)Citrus spp.цедра, свіжа30затирання15
Лемонграс (Лемонграсс)Cymbopogon citratusлистя30затирання10
Лимон (Лимон)Citrus limonцедра, свіжа30затирання15
Мелегетський перець (Мелегетский перец)Aframomum meleguetaнасіння, мелене3кип'ятіння5
Меліса лікарська (Мелисса лекарственная)Melisa officinalisлистя30затирання15
Багатоколосник фенхельний (Многоколосник фенхельный)Agastache foeniculumлистя30кип'ятіння15
Ялівець (Можжевельник)Juniperus communisлистя119кип'ятіння60
Ялівець (Можжевельник)Juniperus communisшишка (ягода)6кип'ятіння60
Мускатний горіх (Мускатный орех)Myristica fragransстрючок, мелений3кип'ятіння30
Митник (Мытник)Pedicularis spp.листя90кип'ятіння30
М'ята (Мята)Mentha piperitaлистя15затирання10
Огіркова трава (Огуречная трава)Borago officinalisсвіжі листя90кип'ятіння30
Кульбаба (Одуванчик)Taraxacum officinaleлистя955кип'ятіння60
Орегано (Орегано)Origanum vulgareсвіжі листя15кип'ятіння15
Первоцвіт Весняний (Первоцвет Весенний)Primula verisквіти30доброджування20-40 діб
Пижмо Бальзамічний (Пижма Бальзамическая)Chrysanthemum balsamitaлистя30кип'ятіння60
Плоди Шипшини (Плоды Шиповника)Rosa rugosaплоди60кип'ятіння60
Підмаренник запашний (Подмаренник душистый)Galium odoratumквіти, листя30доброджування2 доби
Полин (Полынь)Artemisia absinthiumлистя6кип'ятіння15
Полин Звичайний (Полынь Обыкновенная)Artemisia vulgarisлистя60кип'ятіння60
Розторопша Плямиста (Расторопша Пятнистая)Silybum marianumлистя60кип'ятіння45
Ревінь (Ревень)Rheum rhabarbarumстебла, свіжі, нарізані30доброджування10 діб
Розмарин (Розмарин)Rosmarinus officinalisлистя30кип'ятіння45
Ромашка (Ромашка)Chamaemelum nobileквіти60кип'ятіння45
Болотний Мирт (Болотный Мирт)Myrica galeлистя60кип'ятіння30
Солодка (Солодка)Glycyrrhiza glabraкоріння15кип'ятіння60
Таволга (Таволга)Spiraea ulmariaлистя, квіти60доброджування2 доби
Чебрець (Тимьян)Thymus spp.свіжі листя7затирання10
Кмин (Тмин)Carum carviнасіння6затирання15
Деревій звичайний (Тысячелистник обыкновенный)Achillea millefoliumлистя60кип'ятіння30
Фенхель (Фенхель)Foeniculum vulgareнасіння, мелене60кип'ятіння45
Цедра гіркого помаранча (Цедра горького апельсина)Aurantium amarae pericarpiumцедра30кип'ятіння15
Цедра солодкого помаранча (Цедра сладкого апельсина)Aurantium dulcis pericarpiumцедра30кип'ятіння15
Чилі (Чили)Capsicum annuumсвіжий стручок119затирання15
Шавлія (Шалфей)Salvia officinalisлистя60затирання15
Шандра звичайна (Шандра обыкновенная)Marrubium vulgareлистя60кип'ятіння60
Шафран (Шафран)Crocus sativusрильця квітки30затирання15

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *