Tag: путь пивовара, Date: 12 october 2020
Спеції в пивоварінні
Вітаємо дорогі Друзі!
Якщо Ви вирішили зануритися у світ прянощів у пиві, насамперед варто подумати про спеції, які можуть бути присутніми в ньому і поєднуватись з вже присутніми ароматами. Ці аромати можуть виходити від солоду, спеціальних солодів і побічних продуктів дріжджів, і потрібно подумати, як вони поєднуватимуться з будь-якими додатковими спеціями. Через велике розмаїття різних смаків та ароматів, притаманних різним стилям пива, важко вказати точну кількість та умови використання кожної зі спецій. Усе залежить від конкретного смаку й аромату Вашого пива. Це, безумовно, галузь досліджень, де пивоваріння - це трохи більше мистецтво, ніж наука. Однак у цьому розділі ми розглянемо деякі ідеї про те, як краще перейти до пива зі спеціями, створюючи власне фірмове домашнє пиво.
Розглядаючи пряне пиво, найкраще мати на увазі остаточний профіль смаку. Також пам'ятайте, що, якщо йдеться про спеції в пиві, чим менше - тим краще. Спеції, які додають до типової варки пива об'ємом 20 л, можуть становити всього 2,5 г сушених спецій. Якщо у вас немає достатньо чутливих ваг для зважування невеликої кількості спецій, можливо, буде простіше виміряти об'єм, наприклад, 10 чайних ложок спецій, і записати вагу. Наприклад, якщо 10 чайних ложок важать 25 г, то з 1 чайної ложки можна отримати 2,5 г.
Зазвичай роблячи ковток пива, Ви хочете, щоб ваші спеції змішувалися зі смаковим профілем пива, а не пригнічували інші аромати. Інакше кажучи, людина, яка п'є ваше пиво, має запитати: "Ви додали трохи кориці?" а не "Ого, скільки кориці Ви додали сюди?!"
З огляду на все сказане, ось таблиця найпоширеніших спецій, що використовуються в пивоварінні, а також коли і як вони зазвичай додаються.
Спеція | Назва Латина | Частина рослини (сушена, якщо інше не вкзано) | Максимальна кількість на 20 л, г | Коли додавати | Скільки хвилин (якщо інше не вказано) |
---|---|---|---|---|---|
Богульник (Багульник) | Ledum glandulosum or latifolium | листя | 119 | кип'ятіння | 60 |
Базилік душистий (Базилик душистый) | Ocimum spp. | свіже листя | 15 | затирання | 15 |
Базилік душистий (Базилик душистый) | Ocimum baislicum | листя | 60 | затирання | 15 |
Береза (Берёза) | Betula spp. | сік | 19 | кип'ятіння | 10 |
Бузина (Бузина) | Sambucus nigra | квіти | 60 | доброджування | 2 доби |
Бузина (Бузина) | Sambucus nigra | плоди | 4775 | затирання | 15 |
Ваніль (Ваниль) | Vanilla planifolia | спиртовий екстракт цільних стручків | 2 стручки | доброджування | - |
Верес (Вереск) | Calluna vulgaris | квіти | 12 чашок | кип'ятіння | 90 |
Гаультерія (Гаультерия) | Gaultheria spp. | листя | 60 | затирання | 30 |
Гвоздика (Гвоздика) | Eugenia aromatic | бутон, цілий | 10 бутонів | кип'ятіння | 30 |
Гемідесмус індійський (Гемидесмус индийский) | Hemidesmus indicus | коріння | 15 | кип'ятіння | 60 |
Девасил (Девасил) | Inula helenium | коріння | 60 | кип'ятіння | 30 |
Дуб (Дуб) | Quercus spp. | тріска або кубики, підсмажені | 90 | доброджування | 20-40 діб |
атеринка звичайна (Душица обыкновенная) | Origanum vulgare hirta | листя | 60 | кип'ятіння | 45 |
Ялина (Ель) | Picea spp. | бутони (свіжі кінчики гілок) прокип'ячені | 179 | кип'ятіння | 60 |
Зірчастий Аніс (Звездчатый Анис) | Illicium verum | стручок подрібнений | 30 | кип'ятіння | 30 |
Зубрівка Запашна (Зубровка Душистая) | Hierochloe odorata | листя | 60 | доброджування | 2 доби |
Імбир (Имбирь) | Zingiber officinale | Корінь, свіжий тертий | 179 | кип'ятіння | 15 |
Гісоп лікарський (Иссоп лекарственный) | Hyssopus officinalis | квіти | 30 | кип'ятіння | 60 |
Какао (Какао) | Theobroma cacao | зерна, подрібнені зерна | 239 | доброджування | 10 діб |
Калікант квітучий (Каликант цветущий) | Calycanthus floridus | насіння, цілим | 6 | кип'ятіння | 45 |
Кардамон (Кардамон) | Elettaria cardamomum | насіння, мелене | 6 | кип'ятіння | 30 |
Коріандр (Кориандр) | Coriandrum sativum | насіння, мелене | 60 | кип'ятіння | 15 |
Кориця (Корица) | Cinamomum zeylanicum | кора | 4 палички | кип'ятіння | 30 |
Кава (Кофе) | Coffea arabica | заварена кава | 12 порцій еспресо | у кег або пляшку | - |
Кропива (Крапива) | Urtica dioica | листя, свіжі | 30 | кип'ятіння | 60 |
Лаванда (Лаванда) | Lavandula angustifolia | квіти | 30 | затирання | 15 |
Лайм (Лайм) | Citrus spp. | цедра, свіжа | 30 | затирання | 15 |
Лемонграс (Лемонграсс) | Cymbopogon citratus | листя | 30 | затирання | 10 |
Лимон (Лимон) | Citrus limon | цедра, свіжа | 30 | затирання | 15 |
Мелегетський перець (Мелегетский перец) | Aframomum melegueta | насіння, мелене | 3 | кип'ятіння | 5 |
Меліса лікарська (Мелисса лекарственная) | Melisa officinalis | листя | 30 | затирання | 15 |
Багатоколосник фенхельний (Многоколосник фенхельный) | Agastache foeniculum | листя | 30 | кип'ятіння | 15 |
Ялівець (Можжевельник) | Juniperus communis | листя | 119 | кип'ятіння | 60 |
Ялівець (Можжевельник) | Juniperus communis | шишка (ягода) | 6 | кип'ятіння | 60 |
Мускатний горіх (Мускатный орех) | Myristica fragrans | стрючок, мелений | 3 | кип'ятіння | 30 |
Митник (Мытник) | Pedicularis spp. | листя | 90 | кип'ятіння | 30 |
М'ята (Мята) | Mentha piperita | листя | 15 | затирання | 10 |
Огіркова трава (Огуречная трава) | Borago officinalis | свіжі листя | 90 | кип'ятіння | 30 |
Кульбаба (Одуванчик) | Taraxacum officinale | листя | 955 | кип'ятіння | 60 |
Орегано (Орегано) | Origanum vulgare | свіжі листя | 15 | кип'ятіння | 15 |
Первоцвіт Весняний (Первоцвет Весенний) | Primula veris | квіти | 30 | доброджування | 20-40 діб |
Пижмо Бальзамічний (Пижма Бальзамическая) | Chrysanthemum balsamita | листя | 30 | кип'ятіння | 60 |
Плоди Шипшини (Плоды Шиповника) | Rosa rugosa | плоди | 60 | кип'ятіння | 60 |
Підмаренник запашний (Подмаренник душистый) | Galium odoratum | квіти, листя | 30 | доброджування | 2 доби |
Полин (Полынь) | Artemisia absinthium | листя | 6 | кип'ятіння | 15 |
Полин Звичайний (Полынь Обыкновенная) | Artemisia vulgaris | листя | 60 | кип'ятіння | 60 |
Розторопша Плямиста (Расторопша Пятнистая) | Silybum marianum | листя | 60 | кип'ятіння | 45 |
Ревінь (Ревень) | Rheum rhabarbarum | стебла, свіжі, нарізані | 30 | доброджування | 10 діб |
Розмарин (Розмарин) | Rosmarinus officinalis | листя | 30 | кип'ятіння | 45 |
Ромашка (Ромашка) | Chamaemelum nobile | квіти | 60 | кип'ятіння | 45 |
Болотний Мирт (Болотный Мирт) | Myrica gale | листя | 60 | кип'ятіння | 30 |
Солодка (Солодка) | Glycyrrhiza glabra | коріння | 15 | кип'ятіння | 60 |
Таволга (Таволга) | Spiraea ulmaria | листя, квіти | 60 | доброджування | 2 доби |
Чебрець (Тимьян) | Thymus spp. | свіжі листя | 7 | затирання | 10 |
Кмин (Тмин) | Carum carvi | насіння | 6 | затирання | 15 |
Деревій звичайний (Тысячелистник обыкновенный) | Achillea millefolium | листя | 60 | кип'ятіння | 30 |
Фенхель (Фенхель) | Foeniculum vulgare | насіння, мелене | 60 | кип'ятіння | 45 |
Цедра гіркого помаранча (Цедра горького апельсина) | Aurantium amarae pericarpium | цедра | 30 | кип'ятіння | 15 |
Цедра солодкого помаранча (Цедра сладкого апельсина) | Aurantium dulcis pericarpium | цедра | 30 | кип'ятіння | 15 |
Чилі (Чили) | Capsicum annuum | свіжий стручок | 119 | затирання | 15 |
Шавлія (Шалфей) | Salvia officinalis | листя | 60 | затирання | 15 |
Шандра звичайна (Шандра обыкновенная) | Marrubium vulgare | листя | 60 | кип'ятіння | 60 |
Шафран (Шафран) | Crocus sativus | рильця квітки | 30 | затирання | 15 |